Chemisch vernikkelen

Waarom Surface Solutions?

Resultaatgericht
Duurzaam
Samenwerken
Vernieuwend

Chemisch vernikkelen, ook wel chemisch nikkel genoemd, is een techniek die veel wordt gebruikt in de metaalindustrie om metalen te beschermen tegen corrosie en slijtage. Het proces maakt gebruik van elektrochemische reacties om een dunne laag nikkel op het oppervlak van een metalen voorwerp aan te brengen. Deze laag beschermt het metaal tegen de effecten van corrosie, slijtage en oxidatie.

Toepassingen van chemisch vernikkelen

Chemisch vernikkelen is een veelgebruikte techniek met diverse toepassingen in verschillende industrieën. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe het wordt gebruikt in verschillende sectoren:

 • Luchtvaart: Chemisch vernikkelen wordt veel gebruikt in de luchtvaartindustrie om de levensduur en veiligheid van vliegtuigonderdelen te verlengen.
 • Automobielindustrie: Chemisch vernikkelen wordt gebruikt om motoronderdelen te beschermen tegen corrosie en slijtage.
 • Elektronica: Chemisch vernikkelen wordt gebruikt om elektronische componenten te beschermen tegen oxidatie en corrosie.
 • Medische industrie: Chemisch vernikkelen wordt gebruikt om medische apparaten en instrumenten te beschermen tegen corrosie en slijtage.

Voordelen van chemisch vernikkelen

Chemisch vernikkelen is een veelzijdig proces dat diverse voordelen biedt voor metalen voorwerpen:

 • Beschermt het metaal tegen corrosie en slijtage.
 • Verbeterde slijtvastheid en duurzaamheid.
 • Vermindert wrijving en slijtage op oppervlakken.
 • Verbetert de esthetische uitstraling van metalen voorwerpen.
 • Maakt het mogelijk om dunne en gelijkmatige coatings aan te brengen op complexe vormen.

Waarom Surface Solutions?

Surface Solutions is een innovatief bedrijf met oog voor mens, milieu en maatschappij. Wij zijn resultaatgericht en streven altijd naar een duurzame relatie met onze klanten. Onze klanten zijn veelal werkzaam in de offshore, de folie- en papierindustrie, de machinebouw en de mijnbouw. Waarom kiezen zij voor Surface Solutions?

 • Wij werken alleen met de beste materialen.
 • Wij verzorgen eveneens het transport.
 • Onze levertijden zijn snel.

Hoe werkt chemisch vernikkelen?

Chemisch vernikkelen maakt gebruik van elektrochemische reacties om een dunne laag nikkel op het oppervlak van een metalen voorwerp aan te brengen. Het proces omvat verschillende stappen:

 • Ontvetten: Het metalen voorwerp wordt grondig gereinigd om eventuele oliën, vetten of vuil van het oppervlak te verwijderen.
 • Beitsen: Het metalen voorwerp wordt ondergedompeld in een zuuroplossing om alle onzuiverheden van het oppervlak te verwijderen.
 • Activeren: Het metalen voorwerp wordt ondergedompeld in een oplossing van palladiumchloride om een actieve laag te creëren die het nikkel beter zal laten hechten.
 • Vernikkelen: Het metalen voorwerp wordt ondergedompeld in een elektrolytische oplossing die nikkelionen bevat. Elektrische stroom wordt door de oplossing geleid om de nikkelionen op het oppervlak van het metaal af te zetten en een gelijkmatige

Wilt u meer weten?

Als u meer wilt weten over chemisch vernikkelen door Surface Solutions, vul dan het contactformulier in. Wij zullen uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden. U kunt ons natuurlijk over een e-mail sturen op: info@surfacesolutions.nl.

 

FAQ chemisch vernikkelen

Chemisch vernikkelen/chemische nikkelbehandeling is een techniek die wordt gebruikt om metalen te beschermen tegen corrosie en slijtage door middel van elektrochemische reacties om een dunne laag nikkel op het oppervlak van een metalen voorwerp aan te brengen.

Chemisch vernikkelen biedt voordelen zoals het beschermen van het metaal tegen corrosie en slijtage, verbeterde slijtvastheid en duurzaamheid, vermindering van wrijving en slijtage op oppervlakken, verbeterde esthetische uitstraling van metalen voorwerpen en de mogelijkheid om dunne en gelijkmatige coatings aan te brengen op complexe vormen.

Chemisch vernikkelen wordt veel gebruikt in de luchtvaartindustrie om de levensduur en veiligheid van vliegtuigonderdelen te verlengen. Daarnaast wordt het ook gebruikt in de automobielindustrie om motoronderdelen te beschermen tegen corrosie en slijtage, in de elektronica om elektronische componenten te beschermen tegen oxidatie en corrosie, en in de medische industrie om medische apparaten en instrumenten te beschermen tegen corrosie en slijtage.

Chemisch vernikkelen omvat verschillende stappen, waaronder ontvetten, beitsen, activeren en vernikkelen. Het metalen voorwerp wordt eerst grondig gereinigd om eventuele oliën, vetten of vuil van het oppervlak te verwijderen, vervolgens ondergedompeld in een zuuroplossing om alle onzuiverheden van het oppervlak te verwijderen. Daarna wordt het ondergedompeld in een oplossing van palladiumchloride om een actieve laag te creëren die het nikkel beter zal laten hechten, en tenslotte in een elektrolytische oplossing die nikkelionen bevat. Elektrische stroom wordt door de oplossing geleid om de nikkelionen op het oppervlak van het metaal af te zetten en een gelijkmatige coating te creëren.

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op.

Share This